Notlar-Açıklamalar |
YOĞURT VE AYRAN TEKNİK ŞARTNAMESİGENEL ŞARTLAR:Kurumumuzca satın alınacak olan ürünler için yetkili devlet (resmi) kurumlarından alınmış Gıda İşletmesi İçin Onay Belgesi veya Gıda Üretim İzni olmalıdır. Bu belgeler İhale komisyonuna ibraz edilmelidir. Ürünler TSE standartlarına ,Türk Gıda Kodeksine uygun olmalıdır. Ambalajlar üzerinde Türk Gıda Kodeksi yönetmenliğinde belirtilen tüm kurallara uygun etiket bulunmalıdır. Muayene komisyonu tarafından tüm gıdalar muayene edilip uygun görülmesinden sonra alınacaktır. Muayene komisyonunca şüpheli görülen ürünlerden numuneler alınarak analiz ücretleri yüklenici tarafından karşılanmak sureti ile devletin belirlediği yetkili laboratuarda yaptırılacaktır.YOĞURT :a. Yoğurt; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus bakterilerinin laktik asit fermentasyonu ile meydana gelen koagüle olmuş fermente süt ürünüdür.b. Yoğurtla ilişkin tüm özellikler, Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği (2009-25 tebliğ no’lu) de belirtilen tüm hususlara uyması esas alınacaktır.c. Yoğurt üretiminde kullanılan süt, "Türk Gıda Kodeksi - Çiğ Süt Ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği'nde" belirtilen şartlara uygun süt olması esas alınacaktır.2. Üretici firma, yetkili devlet (resmi) kurumlarından alınmış Gıda Üretim Sertifikasına sahip olmalıdır. Üretici firmaya ait yoğurt üretim işletmesi Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara uygun özellikler esas alınır.3. Yoğurt, TS 1330’a uygun ve tam yağlı inek sütünden imal yoğurt olması esas alınır.4. Yoğurt; kendine has hoş tat, koku, renk, yapı ve görünüşte olmalıdır.Dış görünüş; Parlak, süt renginde, serum ayrılması olmamış, çatlak ve gaz kabarcığı bulunmayan temiz ve homojen olmalıdır. Kıvam; (Kaşıkla) kaşıkla alınan kesitte dolgun kıvamda düzgün yapıda, karıştırıldıktan sonra koyu bir akıcılık kazanan, serumu hemen ayrılmayan yapıda olmalıdır.Kıvam (ağızla) dille damak arasında kolay dağılmayan dolgun yapıda ve homojen olmalıdır.Koku; kendine has hoş kokuda olmalı, yabancı koku, alkolümsü ve yanık kokusu ihtiva etmemelidir.Tat; kendine has hafif ekşimsi tatta olmalıdır. Ekşi, acımsı, küfümsü, sabunumsu ya da yanık tat ve benzeri gibi yabancı tat içermemelidir.İçerisinde gözle görülebilen yabancı madde içermemeli; her ne surette olursa olsun başka maddelerle karıştırılmış olmamalı; toz, gübre, kıl, bitki artıkları, böcekler, kan, cerahat gibi maddeler bulunmamalıdır. 5. Yoğurtlar 10 kğ’lık taşıma kaplarında kurumumuza teslim edilmelidir.6. Yoğurt taşıma kapları, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin 9 uncu bölümünde belirtilen hususlara, TS 9700’e ve bu standartta atıf yapılan standartlara uygun olması esas alınır.7. Etikette, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9 uncu bölümünde yer alan hükümlere ek olarak aşağıdaki bilgiler de bulunmalıdır:a. T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretim izin numarası ve tarihi,b. İlgili standardın işaret ve numarası (TS 1330) c. Üretici firmanın adı veya tescilli markası ve adresi,d. Malın adı, tipi, imalat seri ve parti numarası, imal ve son kullanma tarihleri (gün-ay-yıl olarak), brüt ve net miktarları.e. Homojenize sütten üretilmiş yoğurtlarda, ürünün homojenize olduğu etikette belirtilecektir.f. Yoğurt ve ayranda ürünün adı ve %'de yağ içeriği, bu tebliğin 5 inci maddesinin "g" ve "h" bendine uyumlu olarak etikette belirtilecektir.g. Muhafaza şekli. 8. Muayene komisyonunun gerekli gördüğü hallerde, bedelini müteahhit firmanın karşılaması koşulu ile resmi laboratuardan alınmış “yoğurtların fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve toksikolojik analiz raporlarını” müteahhit firma muayene komisyonuna ibraz etmelidir.9. Yoğurtların, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, toksikolojik vb özellikleri “T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi’nde belirtilen hususlara uygun nitelikte olmalıdır. 10. Yoğurtların kurumumuza taşınması ve teslimatı, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin 10 uncu bölümünde belirtilen hususlara uygun olarak yapılmalı; taşıma araçları amacı dışında kullanılmamalı; teslimatı yapan personeller, kişisel hijyen kurallarına uymalıdır. 11. Bu şartnamede yer almayan hususlarda TS 1330 ve bu standartta atıf yapılan standartlar ve Gıda Maddeleri Tüzüğü esas alınacaktır.12. İş bu şartname kriterleriyle uyumlu olmayan yoğurtlar, muayene komisyonu tarafından reddedilir. Yüklenici firma muayene komisyonunun uygun gördüğü süre dahilinde iş bu şartname kriterleriyle uyumlu yoğurtları temin etmekle mükelleftir. İstenilen süre zarfında temin etmediği takdirde; üniversite piyasadan ihtiyacı olan yoğurdu temin eder ancak bedelini yüklenici firma ödemek zorunda kalır. 13. Ayrıca “Süt ve s Süt ve Süt Ürünleri Alımı İhalesi” kapsamındaki firmaların, adı geçen ihalenin başlangıç saatine kadar “kalite kontrol muayenesi” için bırakacakları yoğurt numuneleri, iş bu Teknik Şartname kriterlerine binaen birbirleri ile kıyaslanarak iş bu Teknik Şartnamede yer alan kriterlerin karşılanıp karşılanmadığına yönelik olarak değerlendirilecek ve iş bu Teknik Şartname kriterleri ile en uyumlu, en beğenilen üründe karar kılınacaktır.Sipariş verilen yoğurt ve ürünleri en geç sabah saat 9.00 da teslim edilecektir.14. Gıda maddeleri Kurumun istediği miktar ve tarihlerde getirilecektirSÜZME YOĞURT1. Süzme yoğurt, yoğurdun raf ömrünün uzatılması amacıyla serum kısmının süzülerek kuru madde içeren kısmının değerlendirildiği torba yoğurt veya kese yoğurdu olarak da anılan dayanıklı bir yoğurt çeşididir.2. Gıda Maddeleri Tüzüğü’nde süzme yoğurt "Yağlı, yarım yağlı, yağsız yoğurtların veya ayranların torbada süzülmesi veya başka bir yöntemle suyunun alınmasıyla elde edilen yoğurt türü" olarak tanımlanır.3. Yoğurtla ilişkin tüm özellikler, Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği (2009-25 tebliğ no’lu) de belirtilen tüm hususlara uyması esas alınacaktır.4. Yoğurt üretiminde kullanılan süt, "Türk Gıda Kodeksi - Çiğ Süt Ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği'nde" belirtilen şartlara uygun süt olması esas alınacaktır.5. Üretici firma, yetkili devlet (resmi) kurumlarından alınmış Gıda Üretim Sertifikasına sahip olmalıdır. Üretici firmaya ait yoğurt üretim işletmesi Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara uygun özellikleri taşımalıdır.6. Yoğurt, TS 1330’a uygun ve tam yağlı inek sütünden imal yoğurt olması esas alınacaktır.7. Yoğurt; kendine has hoş tat, koku, renk, yapı ve görünüşte olmalıdır.Dış görünüş; Parlak, süt renginde,çatlak ve gaz kabarcığı bulunmayan temiz ve homojen olmalıdır. Kıvam; (Kaşıkla) kaşıkla alınan kesitte dolgun kıvamda düzgün yapıda, karıştırıldıktan sonra koyu bir kıvamda olacak şekilde olmalıdır.Kıvam (ağızla) dille damak arasında kolay dağılmayan dolgun yapıda ve homojen olmalıdır.Koku; kendine has hoş kokuda olmalı, yabancı koku, alkolümsü ve yanık kokusu ihtiva etmemelidir.Tat; kendine has hafif ekşimsi tatta olmalıdır. Ekşi, acımsı, küfümsü, sabunumsu ya da yanık tat ve benzeri gibi yabancı tat içermemelidir.Tuz oranı %1 i geçmemelidir.İçerisinde gözle görülebilen yabancı madde içermemeli; her ne surette olursa olsun başka maddelerle karıştırılmış olmamalı; toz, gübre, kıl, bitki artıkları, böcekler, kan, cerahat gibi maddeler bulunmamalıdır. 8. Yoğurtlar 10 kğ’lık taşıma kaplarında kurumumuza teslim edilmelidir.9. Yoğurt taşıma kapları, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin 9 uncu bölümünde belirtilen hususlara, TS 9700’e ve bu standartta atıf yapılan standartlara uygun olmalıdır10. Etikette, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9 uncu bölümünde yer alan hükümlere ek olarak aşağıdaki bilgiler de bulunmalıdır:a. T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretim izin numarası ve tarihi,b. İlgili standardın işaret ve numarası (TS 1330) c. Üretici firmanın adı veya tescilli markası ve adresi,d. Malın adı, tipi, imalat seri ve parti numarası, imal ve son kullanma tarihleri (gün-ay-yıl olarak), brüt ve net miktarları.e. Homojenize sütten üretilmiş yoğurtlarda, ürünün homojenize olduğu etikette belirtilecektir.f. Yoğurt ve ayranda ürünün adı ve %'de yağ içeriği, bu tebliğin 5 inci maddesinin "g" ve "h" bendine uyumlu olarak etikette belirtilecektir.g. Muhafaza şekli.11. Yoğurtların, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, toksikolojik vb özellikleri “T.C.Gıda, Tarım ve Orman Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi”’nde belirtilen hususlara uygun nitelikte olmalıdır. 12. Muayene komisyonunun gerekli gördüğü hallerde, bedelini müteahhit firmanın karşılaması koşulu ile resmi laboratuardan alınmış “yoğurtların fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve toksikolojik analiz raporlarını” müteahhit firma muayene komisyonuna ibraz etmelidir.13. Yoğurtların kurumumuza taşınması ve teslimatı, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin 10 uncu bölümünde belirtilen hususlara uygun olarak yapılmalı; taşıma araçları amacı dışında kullanılmamalı; teslimatı yapan personeller, kişisel hijyen kurallarına uymalıdır. 14. Bu şartnamede yer almayan hususlarda TS 1330 ve bu standartta atıf yapılan standartlar ve Gıda Maddeleri Tüzüğü esas alınacaktır.15. İş bu şartname kriterleriyle uyumlu olmayan yoğurtlar, muayene komisyonu tarafından reddedilir. Yüklenici firma muayene komisyonunun uygun gördüğü süre dahilinde iş bu şartname kriterleriyle uyumlu yoğurtları temin etmekle mükelleftir. İstenilen süre zarfında temin etmediği takdirde; üniversite piyasadan ihtiyacı olan yoğurdu temin eder ancak bedelini yüklenici firma ödemek zorunda kalır.16. Ayrıca “Süt ve s Süt ve Süt Ürünleri Alımı İhalesi” kapsamındaki firmaların, adı geçen ihalenin başlangıç saatine kadar “kalite kontrol muayenesi” için bırakacakları yoğurt numuneleri, iş bu Teknik Şartname kriterlerine binaen birbirleri ile kıyaslanarak iş bu Teknik Şartnamede yer alan kriterlerin karşılanıp karşılanmadığına yönelik olarak değerlendirilecek ve iş bu Teknik Şartname kriterleri ile en uyumlu, en beğenilen üründe karar kılınacaktır. Sipariş verilen yoğurt ve ürünleri en geç sabah saat 9.00 da teslim edilecektir.17. Gıda maddeleri Kurumun istediği miktar ve tarihlerde getirilecektir.PAKET YOĞURT ( 150g lık)1. Yoğurt; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilusbakterilerinin laktik asit fermentasyonu ile meydana gelen koagüle olmuş fermente süt2. ürünüdür.3. Yoğurtla ilişkin tüm özellikler, Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği (2009-25 tebliğ no’lu) de belirtilen tüm hususlara uyması esas alınacaktır.4. Yoğurt üretiminde kullanılan süt, "Türk Gıda Kodeksi - Çiğ Süt Ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği'nde" belirtilen şartlara uygun süt olması esas alınacaktır.5. Üretici firma, Gıda Tarım ve Orman bakanlığının Gıda Sicil ve Gıda Üretim6. Sertifikasının noter tasdikli suretini muayene komisyonuna ibraz etmek zorundadır.7. Yoğurt; kendine has hoş tat, koku, renk ve yapıda olmalıdır.Dış görünüş; Parlak, süt renginde, serum ayrılması olmamış, çatlak ve gaz kabarcığı bulunmayan temiz ve homojen olmalıdır.Kıvam; (Kaşıkla) kaşıkla alınan kesitte dolgun kıvamda düzgün yapıda, karıştırıldıktansonra koyu bir akıcılık kazanan, serumu hemen ayrılmayan yapıda olmalıdır.Kıvam (ağızla) dille damak arasında kolay dağılmayan dolgun yapıda ve homojenolmalıdır.Koku; kendine has hoş kokuda olmalı, yabancı koku, alkolümsü ve yanık kokusu ihtivaetmemelidir.Tat; kendine has hafif ekşimsi tatta olmalıdır. Ekşi, acımsı, küfümsü, sabunumsu yadayanık tat ve benzeri gibi yabancı tat içermemelidir.İçerisinde gözle görülebilen yabancı madde içermemeli; her ne surette olursa olsun başkamaddelerle karıştırılmış olmamalı; toz, gübre, kıl, bitki artıkları, böcekler, kan, cerahatgibi maddeler bulunmamalıdır.8. Yoğurt taşıma kapları, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin 9 uncu bölümündebelirtilen hususlara, TS 9700’e ve bu standartta atıf yapılan standartlara uygun olması esas alınır.9. Etikette, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9 uncu bölümünde yer alan hükümlereek olarak aşağıdaki bilgiler de bulunmalıdır:a) T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretim izin numarası ve tarihi,b) İlgili standardın işaret ve numarası (TS 6800) c) Üretici firmanın adı veya tescilli markası ve adresi,d) Malın adı, tipi, imalat seri ve parti numarası, imal ve son kullanma tarihlerie) (gün-ay-yıl olarak), brüt ve net miktarları.f) Homojenize sütten üretilmiş yoğurtlarda, ürünün homojenize olduğu etiketteg) belirtilecektir.h) Yoğurt ve ayranda ürünün adı ve %'de yağ içeriği, bu tebliğin 5 inci maddesinini) "g" ve "h" bendine uyumlu olarak etikette belirtilecektir.j) Muhafaza şekli.10. Yoğurtların kurumumuza taşınması ve teslimatı, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin11. 10 uncu bölümünde belirtilen hususlara uygun olarak yapılmalı; taşıma araçları amacı dışında kullanılmamalı; teslimatı yapan personeller, kişisel hijyen kurallarına uymalıdır. Sipariş verilen yoğurt ve ürünleri en geç sabah saat 9.00 da teslim edilecektir.12. Gıda maddeleri Kurumun isteği miktar ve tarihlerde getirilecekPAKET AYRAN (UZUN ÖMÜRLÜ):1. Ayran; yoğurda su katılarak ve kuru maddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente süt ürünüdür.2. Ayranlar, pastörize sütten mamul ve tam yağlı (en az %1.5 oranında süt yağı içermelidir) olmalıdır.3. Ayrana ilişkin tüm özellikler ,Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği (2009-25 tebliğ no’lu) de belirtilen tüm hususlara uyması esas alınacaktır.4. Yoğurt üretiminde kullanılan süt, "Türk Gıda Kodeksi - Çiğ Süt Ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği'nde" belirtilen şartlara uygun süt olması esas alınacaktır.5. Üretici firma, yetkili devlet (resmi) kurumlarından alınmış Gıda Üretim Sertifikasına sahip olmalıdır. Üretici firmaya ait ayran üretim işletmesi Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara uygun özellikleri taşımalıdır.6. Ayranlar; kendine has hoş tat, koku, kıvam, renk, yapı ve görünüşte olmalıdır.Koku; kendine has hoş kokuda olmalı, yabancı koku, alkolümsü ve yanık kokusu ihtiva etmemelidir.Tat; kendine has hafif ekşimsi tatta olmalıdır. Ekşi, acımsı, küfümsü, sabunumsu yada yanık tat ve benzeri gibi yabancı tat içermemelidir.İçerisinde gözle görülebilen yabancı madde içermemeli; her ne surette olursa olsun başka maddelerle karıştırılmış olmamalı; toz, gübre, kıl, bitki artıkları, böcekler, kan, cerahat gibi maddeler bulunmamalıdır. 7. Ayranlar 200 ml’lik paketlerde; paketler yırtık, kirli olmayacak şekilde teslim edilmelidir.8. Ambalajları, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin 9 uncu bölümünde belirtilen hususlara uygun olmalıdır. 9. Ambalaj etiketinde, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9 uncu bölümünde yer alan hükümlere ek olarak aşağıdaki bilgiler de bulunmalıdır:a. T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretim izin numarası ve tarihi,b. İlgili standardın işaret ve numarası c. Üretici firmanın adı veya tescilli markası ve adresi,d. Malın adı, tipi, imalat seri ve parti numarası, imal ve son kullanma tarihleri (gün-ay-yıl olarak), brüt ve net miktarları,e. Homojenize ve pastörize sütten üretilmiş olduğu,f. Tuz içeriği,g. Ürünün adı ve %'de yağ içeriği, bu tebliğin 5 inci maddesinin "g" ve "h" bendine uyumlu olarak etikette belirtilecektir.h. Fermentasyon işlemi ısıl işlemle durdurulmuş ayranlar "Fermentasyonu Durdurulmuş Ayran" adı ile tüketime sunulacaktır.i. Muhafaza şekli. 10. Muayene komisyonunun gerekli gördüğü hallerde, bedelini müteahhit firmanın karşılaması koşulu ile resmi laboratuardan alınmış “ayranların fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve toksikolojik analiz raporlarını” müteahhit firma muayene komisyonuna ibraz etmelidir.11. Ayranların, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, toksikolojik vb özellikleri “T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi”nde belirtilen hususlara uygun nitelikte olmalıdır. 12. Ayranların kurumumuza taşınması ve teslimatı, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin 10 uncu bölümünde belirtilen hususlara uygun olarak yapılmalı; taşıma araçları amacı dışında kullanılmamalı; teslimatı yapan personeller, kişisel hijyen kurallarına uymalıdır. 13. Bu şartnamede yer almayan hususlarda TS 6800 ve bu standartta atıf yapılan standartlar ve Gıda Maddeleri Tüzüğü esas alınacaktır.14. İş bu şartname kriterleriyle uyumlu olmayan ayranlar, muayene komisyonu tarafından reddedilir. Yüklenici firma muayene komisyonunun uygun gördüğü süre dahilinde iş bu şartname kriterleriyle uyumlu ayranları temin etmekle mükelleftir. İstenilen süre zarfında temin etmediği takdirde; üniversite piyasadan ihtiyacı olan ayranları temin eder ancak bedelini yüklenici firma ödemek zorunda kalır. 15. Ayrıca “Süt ve s Süt ve Süt Ürünleri Alımı İhalesi” kapsamındaki firmaların, adı geçen ihalenin başlangıç saatine kadar “kalite kontrol muayenesi” için bırakacakları ayran numuneleri, iş bu Teknik Şartname kriterlerine binaen birbirleri ile kıyaslanarak iş bu Teknik Şartnamede yer alan kriterlerin karşılanıp karşılanmadığına yönelik olarak değerlendirilecek ve iş bu Teknik Şartname kriterleri ile en uyumlu, en beğenilen üründe karar kılınacaktır. Sipariş verilen yoğurt ve ürünleri en geç sabah saat 9.00 da teslim edilecektir.16. Gıda maddeleri Kurumun istediği miktar ve tarihlerde getirilecektirYaklaşık maliyete esas olmak üzere, KDV Hariç Türk Lirası Üzerinden fiyat tekliflerinizi en geç 18/11/2020 tarihi mesai bitimine kadar, ekte yer alan liste tarafınızca kaşe, imza ve tarihli bir şekilde orhan.can@erciyes.edu.tr e-mail adresine, (352)437 52 88 no'lu faks numarasına veya Satın Alma Müdürlüğü'ne elden iletilmesi hususunu rica ederim. |